Tampografie icon

Tampografie

Tampografia este concepută pentru imprimarea obiectelor neregulate și a suprafețelor plane, pe suport de plastic, metal, carton, piele, ceramică, sticlă sau lemn. Tampografia (cunoscută în engleză ca și “Pad Printing”) reprezintă o tehnică de printare care poate transfera imagini bi-dimensionale (2D) pe obiecte tridimensionale (3D). Elementele cheie ale acestei tehnici le constituie clișeul, vopseaua și tamponul.

Procedeul constă în transferul de cerneală de pe un clișeu polimeric cu suport metalic pe suprafața ce se dorește a fi imprimată, prin intermediul tampoanelor speciale. Tampoanele sunt fabricate din silicon, în diverse forme (pătrate, rotunde, lunguiețe, speciale), mărimi și coeficienți de duritate și sunt alese în funcție de materialele ce urmează a fi imprimate.

Imaginea, textul sau logo-ul ce se dorește a fi imprimat trebuie redactat la un computer iar mai apoi imaginea se imprimă cu ajutorul unei imprimate cu laser sau cu jet de cerneală, de calitate bună. Mai apoi, pentru ca imaginea de imprimat să fie transmisă pe obiectul de imprimat, se realizează un film care să corespundă cu imaginea pe care doriți să o imprimați.

Următoarea etapă o constituie transferarea imaginii pe un clișeu. Acest clișeu se expune la raze ultraviolete după care urmează developarea și fixarea.
Odată montat în mașina de imprimat, clișeul este inundat de vopsea iar surplusul de vopsea este răzuit cu ajutorul unui cuțit.

Vopseaua din adânciturile clișeului va fi luată de tamponul din silicon și apoi depusă pe obiectul ce se dorește a fi imprimat. După evaporarea diluantului din vopsea, aceasta devine lipicioasă, ceea ce întărește transferul vopselei de pe tampon pe obiectul de imprimat.

Pentru o calitate optimă a imprimării se folosesc vopsele speciale pentru imprimarea prin tampon, acestea fiind asemănătoare vopselelor de imprimare serigrafice însă cu pigmenții mai fini de 6µm și cu o dozare mai mare.
Tampografia se pretează unei game largi de promoționale: pixuri metalice, pixuri din plastic, pixuri din lemn, creioane, brichete promoționale, agende din carton, carnețele, căni promoționale, termosuri, bidoane sport, brelocuri metalice sau din plastic, stick-uri usb, gadgeturi, ceasuri de perete, rame foto, indicatoare laser, accesorii de gătit și servit, accesorii auto, unelte și instrumente, etc.

                            produse personalizate prin tampografie                                                


Abonează-te la newsletterul nostru și fii la curent cu noutățile

Urmărește-ne pe rețelele de socializare